er-vak@hotmail.com

Ekonomi
Buradasınız: Anasayfa / Ekonomi
Ekonomi

Ekonomi

Erkilet Orta Asya'dan gelen Türk Beyleri'nin kurduğu bir yerleşim alanıdır. Türklerin en büyük uğraşısı tarım ve hayvancılıktır. Hal böyle olunca Erkilet'de geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaya çalışmıştır.

Türkler gelmeden önce Erkilet'te Rum ve Ermeniler ikâmet etmekteymiş. Özellikle ticaret Rum ve Ermenilerin elinde bulunmaktaymış. Erkilet sarrafıyla, fırınıyla, çarşı ve dükkanlarıyla önemli ticaret merkezlerindenmiş. Ermeni ve Rumlara kıyasla halk daha fakirmiş. Rum ve Ermeniler askere alınmadıklarından ve azınlıklara tanınan imtiyazlardan da yararlanarak gelir düzeyini yükseltmişlerdir. En güzel konaklar, en verimli araziler, en bakımlı bağlar da onlara aitmiş.

1926 yılında demiryolunun Kayseri'ye gelmesi ile belde halkına iş imkanı sağlanmıştır. Biletçilik, ateşçilik ve makasçılık gibi işlerde çalışan Erkiletliler iş güç sahibi olmuşlardır. 1936 yılında açılan Sümer Bez Fabrikası da Erkilet için önemli katkıda bulunmuştur. Tekstil Fabrikası'nın Erkilet sınırları içinde açılmasıyla Erkiletli ticaret yapmaya başlamış ve bu sayede ekonomisine canlılık gelmiştir. Bu işi geliştiren hemşehrilerimiz Erkilet'e yatırım yapmamış büyük kentlere (İstanbul ve Ankara ağırlıklı olmak üzere) gitmiş, bu da Erkilet'in zararına olmuştur. Çünkü yatırım olmadığından üretim olmamış, olan üretimler değerlendirilememiş, işsizlik artmıştır.

Erkilet'te tarım ve hayvancılık yaygın değildir. Tarım ve hayvancılığın ülkemizde olduğu gibi Erlilet'te de zayıfladığı görülmektedir. Erkilet'te hal-i hazırda yaşayan halkın % 53'ünü işçi, %12'sini esnaf, % 12,3'ünü memur geri kalan kısmını ise tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesim oluşturmaktadır.

Kasabamızda yoğun olarak tahıl tarımı yapılır. Tahıl denilince de akla buğday gelir. Ayrıca son yıllarda ekonomik olması sebebiyle şeker pancarı ekilmeye başlanmıştır. Bunların dışında üzüm, patates, meyve ağaçları ve hayvani yem olarak yonca yetiştirilir. Erkilet'te yetiştirilen üzüm, armut, elma, ceviz, vişne, kiraz, ayva, erik ve kayısı gibi meyveler ticari amaca yönelik olmayıp genel anlamda tüketimliktir. Üzüm, kasabada geniş bir arazide üretilmektedir.

Erkilet'te sebze tarımı daha çok evlerin bahçelerinde olup bu bahçelerde patates, domates, biber, salatalık, soğan, fasulye vb. aile ihtiyacını karşılamak için üretilir. Bunun dışında birkaç ailede seracılık faaliyetleri de görülür.

Erkilet'te tarım da makinalaşma hakimdir. Kasaba arazisinin eğimli olmasına rağmen tarımın her aşamasında makine kullanımı vardır. Hemen bütün çiftçilerin traktör, biçer, patos vb. olduğu için hasat da hızlı olmaktadır.

Erkilet tarımında yoğun olarak gübre kullanılmaktadır. Suni gübreler Tarım-Kredi Kooperatifi'nden temin edilir.

Erkilet'teki hayvancılık faaliyetleri çiftçilikle uğraşan halkın bu işin yanında bir yan uğraşıdır. Tarım gibi hayvancılık da yaygın değildir. Kasabamıza bağlı köylerde tarımsal faaliyetlerin yanı sıra büyükbaş hayvan çiftlikleri, yumurtacılık ve tavukçuluk çiftlikleri önemli miktarda bulunmaktadır. Ayrıca beldemize bağlı köylerin sınırlarından Kızılırmak Nehri geçmekte olup bu özellik yöre halkının sulu tarımdan faydalanmasını sağlamaktadır.

Büyük ve küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin yanında kasabada, evlerde kesimlik olarak büyütülen tavuk, ördek, kaz gibi kümes hayvanları da vardır. Bunun yanında bir kaç ailede de olsa arıcılık yapılmaktadır.

Erkilet'teki Ticari Kuruluşlar

Erkilet'in hızla gelişmesinin bir sonucu olarak kasabada sürekli olarak ticari kuruluşlar artmaktadır. Bu kuruluşların bir çoğu gıda sektörüne dayalıdır.

Erkilet'te Çorap Fabrikası, Dekorsan Mühendislik ismiyle dekorasyon fabrikası, daha önce Kayseri'de hizmet veren, ancak 1 Kasım 2003 yılı itibariyle Erkilet'te hizmete devam eden BOTAŞ (Doğalgaz boru hattı bakım ve işletilmesi üzerine hizmet vermektedir. 31 personelin çalıştığı BOTAŞ binası 70,000 m 2lik bir arazide kurulmuştur), fırın, çok sayıda bakkal ve market, tuhafiye, terzi, iki eczane, bayan ve erkek kuaförü, ayakkabıcı ve nakışçı gibi ticari kuruluşlar bulunmaktadır.

Erkilet Pazarı

Kasabada Pazar günleri Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde halk pazarı kurulmaktadır. Geneli Erkiletli olmayan satıcılar olmasına rağmen az da olsa Erkiletli satıcılar da tezgâh açmaktadır. Erkilet pazarında öncelikle yiyeyecek maddeleri bundan ziyade giyim malzemeleri satılmaktadır. Pazar günü Mehmet Akif Ersoy Mahallesi oldukça kalabalıktır. Erkilet halkı Pazar yerinde peşin şekilde alışveriş yapar.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın